• Vervangen toplaag kunstgrasveld uitgesteld tot 2021. Maar niet afgesteld !!!

  Al enige tijd roepen wij van de daken dat deze zomer door de gemeente de toplaag van ons kunstgrasveld wordt vernieuwd. Afgelopen week hebben wij moeten besluiten, dat dit helaas naar volgend jaar moet worden doorgeschoven. Graag leggen wij jullie uit waarom wij tot dit, ook voor ons teleurstellende, besluit zijn gekomen.

  Wat is er aan de hand

  Recentelijk zijn wij door hen geïnformeerd over de resultaten van de (wettelijk)verplichte vooronderzoeken. Zowel op milieutechnisch als op voetbaltechnisch gebied.

  Vanwege de momenteel geldende renovatienorm voor kunstgrasvelden, blijkt dat de constructie van de ondergrond van het kunstgrasveld moet worden aangepast. Dit is gebleken uit het vooronderzoek dat in opdracht van de gemeente is uitgevoerd. Dit heeft tot gevolg dat de eerder met de gemeente overeengekomen werkwijze van -oude mat er af en nieuwe mat erop- niet meer in de afgesproken drie weken in de maand juli kan worden uitgevoerd. Het vervangen duurt hierdoor nu minimaal vijf tot zes weken.

  Gezamenlijk hebben we nog gekeken of het mogelijk is de vervanging vanaf 1 september te laten uitvoeren. Vanwege de huidige renovatie van ons hoofdveld, de geplande start van de trainingen vanaf 10 augustus en de start van de beker- van competitiewedstrijden vanaf 29 augustus is het niet haalbaar alles op slechts twee velden te realiseren.

  Als bestuur hebben wij dan ook, vanwege de onvermijdelijke omstandigheden, moeten besluiten de vervanging van de toplaag door te schuiven naar 2021.

  Wat speelt er nog meer

  Naar verwachting wordt in september een advies uitgebracht voor aanpassing van Europese wetgeving. In dit advies wordt wellicht een verbod opgenomen voor het toepassen van synthetisch infill materiaal op kunstgrasvelden. Momenteel is alleen kurk als natuurlijk (niet synthetisch) infill materiaal leverbaar. Vanwege deze Europese maatregel is het bedrijfsleven vergevorderd om een kunstgrasveld te ontwikkelen zonder infill materiaal. Dit heeft vele praktische voordelen

  Samen met de ambtelijke vertegenwoordiger kunnen we nu verder onderzoek doen naar kunstgras wat voldoet aan alle (toekomstige) wet- en regelgeving. Het gebruik van een toplaag zonder infill materiaal behoort tot één van de mogelijkheden.

  Wat gebeurd er de komende weken

  Om dat de toplaag van het kunstgrasveld zou worden vervangen is er geen onderhoud uitgevoerd. Uit het vooronderzoek blijkt, dat met wat aanvullend onderhoud, ons kunstgrasveld weer voor een jaar zal voldoen aan de gebruiksnorm, om veilig en verantwoord op te kunnen voetballen.

  Garantie gemeente

  De gemeentelijke vertegenwoordigers hebben ons verzekerd dat het uitstel van de vervanging van de toplaag geen afstel is en dat op korte termijn de nu noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden worden uitgevoerd.

   

  HET BESTUUR