• (Jeugd)Scheidsrechters

  Als de doelman na een achterbal de bal naar een spits jast die in zijn eentje voor de keeper staat… staat de spits dan buitenspel?
  Als een aanvaller in het strafschopgebied in een poging de bal te spelen een speler onderuit haalt en de scheidsrechter geeft daar een penalty voor… welke kaart krijgt de speler?

  Het zijn van die vragen die jeugdvoorzitter Frank Bos en ik de afgelopen maanden tijdens onze cursus Verenigingsscheidsrechter voorgeschoteld kregen. 
  En ook al denk je dan redelijk de regels te kennen, vaak ga je toch twijfelen. Laat staan wanneer je in het veld staat en in een fractie van een seconde een beslissing moet nemen over een overtreding. Was die nou onbezonnen? Of onbesuisd? Wat is daar eigenlijk het verschil tussen en waar trek je de grens?
  “Scheids! Ik raakte toch de bal?!” Tja, maar als je in mijn ogen te hard in komt glijden – onbesuisd – dan is dat toch echt een overtreding!

  Een aantal cursusavonden, een cursus-wedstrijd en het evalueren van de wedstrijden die je hebt gefloten voor de club. 
  Oefenquizzen, thuiswerkopdracht… we sloegen ons er doorheen en kregen maandag 5 juni ons diploma Verenigingsscheidsrechter  

  Filmpjes kijken, situaties bespreken… alles om steeds betere inschattingen te kunnen maken in het veld. Maar ook om te zien dat geen enkele scheidsrechter foutloos een wedstrijd afsluit. 
  Dat is geen aanmoediging om fouten te maken uiteraard, maar wel een aanmoediging om je bij commentaar van 11 van de 22 spelers niet uit het veld te laten slaan (en dat laatste natuurlijk al helemaal niet letterlijk!). 
  Ik als beginner en amateur heb vanzelfsprekend momenten van onzekerheid in het veld. Maar door het bespreken in de scheidsrechters-lotgenotengroep hoor je dat dat ook geldt voor Makkelie. En voor iedere scheidsrechter op élk niveau. 
  Foutloos gaat niet gebeuren, maar door ervaring en met cursussen proberen we het aantal discutabele beslissingen tot een minimum te beperken.

  En uiteraard is er tijdens de cursus aandacht voor het omgaan met kritiek die je in het veld krijgt, en vanaf de zijlijn.
  Ook ik heb de opmerkingen in het veld om mee heen gehoord. Van de tegenstander: Hij fluit tóch niet tegen zijn eigen club! Van de thuisclub, toen ik floot voor een overtreding van Altius: Scheids, je eigen club!!

  Uiteraard snap ik dat er emoties spelen tijdens een wedstrijd. Maar net zoals ik er vanuit ga dat spelers niet bewust aanslagen plegen op anderen als er een overtreding gemaakt wordt, hoop ik dat ervan wordt uitgegaan dat de scheids onpartijdig fluit. En naar eer en geweten.


  We proberen zoveel mogelijk te zien maar hebben maar 1 paar ogen. 
  De avond na een gefloten wedstrijd gaat dat ene moment waarop ik twijfelde nog vaak door mijn hoofd. Tja, een VAR hebben we nu eenmaal niet.
  Daarom leerden op de cursus: WIB. 
  Waarnemen, Interpreteren en Beslissen. 
  Dus wat je niet ziet, daar kun je ook niet over beslissen! Andersom: probeer dus zoveel mogelijk te zien. 
  We leerden over looplijnen, de juist posities op het veld bij een hoekschop. Vooruitdenken.

  Klinkt misschien voor de hand liggend allemaal, maar ga het maar eens doen.
  Serieus… Ga het ook doen!
  Het is namelijk leuk om de goede sfeer te bewaren. Om lol te hebben met spelers in het veld.

  Het is lastig om een verkeerde beslissing uiteindelijk naast je neer te leggen maar daar leer je van. 
  Als je in het veld staat met 22 spelers om je heen die allemaal willen winnen dan voel je natuurlijk de druk. 
  Maar die 22 spelers hebben wel een scheidsrechter nodig, want anders… geen wedstrijd. 
  En uiteindelijk is dat toch waar het allemaal om gaat: een lekker potje voetbal (hoewel ik wel eens denk dat sommigen - zeker de profs met hun smerige overtredingen, met schwalbes, en die nooit schuldig zijn bij een overtreding ‘handjes in de lucht’, wel eens vergeten zijn waarom ze op voetbal zijn gegaan: Voor de lol!)

  Ook komend seizoen zijn er weer scheidsrechters nodig. 
  Meld je aan bij jeugdvoorzitter@altius.nl, en hou de site in de gaten. Kom eens naar een info-avond.
  Daar zal vast nog herhaald worden dat:

  Als een bal uit is geweest en het spel wordt hervat er niemand buitenspel kan staan. Dus niet bij een inworp en een hoekschop, maar óók niet bij een doeltrap.
  Als een speler in het strafschopgebied een overtreding begaat in een poging de bal te spelen dan volgt een penalty en een gele kaart.

  Tot na de vakantie! 
  Maarten Bleumers