• De Altius-vrouwen en -meiden op weg naar de toekomst

  Graag voldoe ik aan het verzoek van de redactie van de nieuwsbrief om een stukje te schrijven over het vrouwenvoetbal en de meidenteams bij Altius. In het algemeen kijk ik liever naar de toekomst dan achterom, maar als je de situatie van nu met die van en jaar geleden vergelijkt ontkom je niet aan een kleine evaluatie.

  Bijna 1,5 jaar geleden zat de klad er goed in bij het vrouwenvoetbal van de club: trainingen werden slecht bezocht, de teamspirit was gedaald en de prestaties werden steeds minder. Na enkele open trainingen en enthousiaste acties van trainers, coaches en spelers kwam er een voorzichtige kentering. Een nieuw seizoen brak aan. Met een groep veterinnen, 2 vrouwenteams, een MO19-team en een MO9-4-team zijn we begonnen aan de nieuwe toekomst van het Altius vrouwenvoetbal. Het is heel goed dat er nu ook voor de jongsten een kans bestaat met een meidenteam competitie te gaan spelen en zo, wie weet, ooit, een late opvolger te worden van Lieke Martens bij Barcelona!

  De meiden van de MO19 van vorig seizoen startten goed in de senioren vrouwencompetitie 5de klasse. In de beker eindigden ze op de 1ste plek. Nu is het zaak het goede voetbal door goede trainingen erin te houden en minder de fysieke duels te zoeken in de wedstrijden. Wekelijks laat de MO19 zien dat zij eigenlijk hoger horen te staan in de stand: er werd een paar keer onnodig verloren met een kleine achterstand, terwijl Altius beter speelde dan de tegenstander. Altius-vrouwen 1 staat inmiddels op een behoorlijke tweede plek en gaat voor het kampioenschap. Vlak voor Kerst zijn ze doorgegaan naar de derde ronde in het bekertoernooi, door met 1-0 te Winnen van WVHEDW. De groep veterinnen is mede door de enthousiaste trainingen van Henry van Werkhoven en Wendy Roorda enorm gegroeid en neemt met succes regelmatig deel aan de 7 tegen 7-toernooien op vrijdagavond.

  Het vrouwenvoetbal heeft Altius duidelijker veel gezelliger gemaakt de afgelopen jaren, dat is iedereen, ook het bestuur, wel duidelijk. Maar hoe bouwen we nu verder naar een mooie en stevige stabiele vrouwenafdeling?

  In het beleidsplan is de doelstelling opgenomen om vrouwen 1 over drie jaar een stabiele derdeklasser te laten zijn. Een promotie na dit seizoen zou hierop ver vooruitlopen. Als betrokken trainers, coaches, coördinator en technische commissie hebben wij een nieuw plan voor de vrouwen ontwikkeld. Een deel daarvan zullen wij binnenkort publiceren en delen met de betrokken speelsters.

  Daarbij ligt ook de vraag voor of prestatie of gezelligheid voorop moet staan bij het vrouwenvoetbal van Altius. Als trainers denken we in elk geval dat winnen en presteren de gezelligheid in de derde helft sowieso verhoogt!

  Daarom: op naar een mooie stabiele sterke vrouwenafdeling! Van hieruit wens ik u allen een sportief en gezond 2018.

  Cor de Bree