• 16de Wim Bode Internationaal Veteranen Toernooi 11 en 12 mei 2018

  Wat ooit op 8 mei 1998 in België (bij de club Standaard Wetteren) begon, is inmiddels uitgegroeid tot een groot jaarlijks en gezellig veteranentoernooi. Indertijd kregen we van onze "clubfysio" Kees Tabak de tip om deel te nemen aan een internationaal 35+-toernooi in het Belgische Wetteren. Wij speelden destijds als Altius 4, een elftal waarin veel oud-eerste-elftalspelers zaten, en maakten hier graag gebruik van. Het werd een uitermate gezellig toernooi en er we legden contacten om het evenement het jaar daarna bij Altius te organiseren. Jan Frans van Doorn, Gé Remmers, Michiel Westermann en Peter Smits ontfermden zich over de organisatie van het toernooi.

  Uiteraard was in 1999 Standaard Wetteren van de partij, maar wij wisten ook The Accies uit Cardiff te strikken (een groep rechters en advocaten), Peine en Blau Weiss 96 uit Duitsland, Rapiditas, LVV Laren en Huizen. Kees Tabak regelde dat er voor onze gasten elke dag internationale kranten in de kantine lagen.

  De editie van 1999 was de "kraamkamer" van ons Wim Bode Internationaal Veteranen Toernooi, zoals het officieel heet sinds 2002. Genoemd dus naar Wim Bode, een prominent lid van de vereniging, die jarenlang bestuurlijk, als leider, als de man van het clubblad KONTAKT en natuurlijk als supporter van het eerste elftal bij de club aanwezig is geweest.

  Elk jaar werd vervolgens niet alleen gestreden om het winnen van de grootste wisselbeker, een soort Europa Cup, maar ook om de eer wie het toernooi het jaar daarop mocht organiseren. Dat laatste gebeurde overigens pas na 2002. In de beginjaren heeft Altius het vier keer achter elkaar met veel plezier georganiseerd. The Accies uit Wales organiseerde als eerste van onze buitenlandse vrienden het Wim Bode toernooi. Onderstaand een stukje uit de clubgeschiedenis van The Accies:

  Since 1984, the club has toured more then 20 times, gaining success in 2005 when the Accies won the Altius Tournamend in Holland beating the hosts, Altius in a dramatic penalty shootout, and bringing home to Cardiff the bigest trophy you'll have ever seen. (Think European Cup and the Liverpool glory days of the 80's.)

  De organisatie van het toernooi werd elk jaar steeds professioneler. Ook het culinaire gedeelte werd steeds belangrijker en beter. Iedereen probeerde er echt een feestweekend van te maken. Soms viel een team af, maar het was nooit moeilijk om geschikte vervanging te zoeken, de clubs staan in de rij. Teams die sinds ongeveer 2000 een vaste waarde voor ons toernooi waren, zijn Penarth Wanderers (Wales), Overmere (België), Crystal Palace (Engeland), Dulwich (Engeland), Aarhus (Denemarken), Horste (Duitsland) en IJsselmeervogels (Nederland).

  We zijn er al met al niet jonger op geworden, dat spreekt. Om die reden moest helaas The Accies afhaken, zij hebben ervoor gekozen toernooien voor 50- en 60-plussers te volgen. Het is vast ook ons voorland... Maar verjonging is er ook: de afgelopen jaren kwamen er nieuwe teams bij, zoals Castella di Brianza (Italië), dat vorig jaar gastheer was van het Wim Bode Toernooi, Real Sranang (Nederland) en Cuaco Vets (Engeland).

  Wij, de oprichters van het Wim Bode Toernooi, organiseren dit jaar voor de laatste keer ons toernooi, met tien tot twaalf deelnemende clubs. Het zal zeker niet het einde betekenen voor het roemrijke Wim Bode Internationaal Veteranen Toernooi!

  Kom gezellig kijken, drinken en eten (op ons foodplein) op 11 en 12 mei!!